Een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek is voor werkgevers verplicht, voor werknemers niet. Hoe dit zit en wat er van werkgevers verwacht mag worden, lees je in onderstaand bericht. Ook lees je er wat het onderzoek inhoudt en hoe er met jouw gegevens omgegaan wordt.
Een preventief medisch onderzoek, afgekort PMO, is gericht op het in kaart brengen van de persoonlijke fysieke en psychische gezondheid. Het doel van het onderzoek is het duurzaam op pijl houden of verbeteren van de individuele gezondheid. Vaak bestaat een PMO uit 3 onderdelen:
• Een (online) vragenlijst:
• Een medisch onderzoek:
• Een individueel gesprek:
Werkgevers zijn vanuit de Arbowet (artikel 18) wetten.nl - Regeling - Arbeidsomstandighedenwet - BWBR0010346 (overheid.nl) verplicht om periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aan te bieden aan haar werknemers. Het PMO is een uitgebreidere versie van het PAGO, daar kunnen diverse onderdelen toegevoegd worden. Hoe vaak dat noodzakelijk is, bepaalt de bedrijfsarts aan de hand van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Het is om die reden altijd aan te raden om voorafgaand aan het PMO-traject overleg te plegen met de bedrijfsarts. Die kan ook bepalen welke onderdelen in de vragenlijst en het medisch onderzoek aan bod dienen te komen om het PMO te laten voldoen aan de RI&E van het bedrijf.
Voor werknemers is het niet verplicht om deel te nemen aan een PMO. De werkgever biedt het aan, de werknemer bepaalt zelf of hij/ zij deel wil nemen aan het onderzoek. Ook dit is wettelijk zo bepaald.
De deelnemers krijgen de uitslagen van het medisch onderzoek op papier mee, inclusief een uitleg over de waarden en normen. Op die manier kan op een later moment worden teruggelezen wat er gemeten en besproken is. De verpleegkundige of bedrijfsarts zal deze gegeven ook opslaan, zodat er een vergelijking kan worden gemaakt met andere deelnemers uit hetzelfde traject, of een vergelijking op een later moment, bijvoorbeeld 3 jaar later.
Indien de werkgever de wens heeft uitgesproken om een groepsrapportage te ontvangen zal de bedrijfsarts een verslag uitbrengen naar de werkgever over de algemene uitkomsten van het PMO-traject. Er mag nooit sprake zijn van gegevens die herleidbaar zijn naar een individuele werknemer. Om die reden kan er een groepsrapportage worden opgesteld vanaf 15 personen. Ook als er de wens is om over meerdere groepen een rapportage te ontvangen, dient een groep uit minimaal 15 personen te bestaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderscheid tussen kantoor- en productiepersoneel of een onderscheid per werklocatie.
Bij een periodiek medisch onderzoek is er sprake van het verwerken van medische persoonsgegevens. Alle gegevens worden volgens de wet AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) verwerkt in een beveiligde omgeving, waar alleen de bedrijfsartsen en de verpleegkundige toegang toe hebben. De vragenlijsten worden online ingevuld, ook dit gebeurd in een afgeschermde omgeving. De verpleegkundige en de bedrijfsartsen hebben een medisch beroepsgeheim, wat inhoudt dat zij geen gegevens delen met anderen. Meer weten over hoe een arbodienst met jouw gegevens omgaat? We hebben hier eerder een blog over geschreven, je kunt hem hier lezen.
Wanneer er nog vragen zijn over het preventief medisch onderzoek, verwijzen wij graag door naar onze website Preventief Medisch Onderzoek . Ook kun je contact opnemen met onze bedrijfsarts Sigrid Ries of de verpleegkundige Renske Ruiterkamp. Zij zijn telefonisch bereikbaar op 0573-215051 of per mail sigrid@vitaalarbo.nl of renske@vitaalarbo.nl.
Risico's op burn-out, ongevallen en verzuim brengt Vitaal! in kaart. Samen met jou werken we aan preventie zodat jouw medewerkers gezond blijven.
Ziekteverzuim is in veel gevallen niet medisch. Vanuit die gedachte werkt Vitaal! altijd samen met jou en je medewerker aan een goede oplossing.
Samen aan de slag naar werkhervatting. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid onderzoekt Vitaal! alle mogelijkheden en werkt naar een passende oplossing voor iedereen. Wij gaan voor duurzaam.
Wij zorgen dat jij aan alle verplichtingen voldoet die je als eigen risicodrager hebt. Ook verlonen wij de Ziektewetuitkering. Vitaal! ontzorgt en zorgt voor regie op schadelast.